tiistai 16. joulukuuta 2014

Opintomatka Ruotsissa. Osa 3. Söderbygård och SLU

Söderbygård
Palataan jälleen Ruotsin matkan pariin, vaikkakin tänään tuli suoritettua AMK:n Ruotsin opinnot loppuun. Yrkessvenskan tentti oli viimeinen tentti ennen joululomaa ja nyt voin jo vähän rentoutua ja keskittyä vaikkapa blogiin enemmän. Tässä osiossa kerron keskiviikko päivästä (3.12.). Sinä päivänä vierailimme monessa eri paikassa, joten kaikkea en tunge nyt tähän samaan postaukseen. Keskiviikkoillasta ja viimeisestä vierailupäivästä tulee sitten myöhemmin tarinaa...

Keskiviikkoaamuna suuntasimme hotelliaamiaisen jälkeen kohti Märstaa. Siellä sijaitsee Söderbyn hevostila, joka parhaiten tunnetaan Sisyfossin nimellä. Tällä tilalla siis kasvatetaan Sisu-hevosia. Tilan alueella sijaitsee myös monia muita, erilaisia talleja. Näitä ovat vuokranneet Suomalaisetkin ravivalmentajat, kuten Pekka Korpi ja Petri Salmela. Tilalla oli oma ravirata ja paljon laitumia. Hevosten rehuja he eivät viljele itse vaan karkearehutkin ostetaan. Sisyfos omistaa paljon siitostammoja ja tilalla syntyykin noin 30 varsaa joka vuosi. Suurin osa Sisyfossin tammoista ja varsoista elää erilaisissa pihatoissa. Ensivaikutelma oli tähän aikaan vuodesta hieman karu. Koleassa ja harmaassa säässä ei pihattoelämä ole ihmisen silmin kovin hehkeää, mutta pörröiset tammat ja varsat näyttivät viihtyvät. Heinätkin kun sai syödä katetuista häkeistä. Huomio kiinnittyi myös joidenkin tarhojen suuriin kivilohkareisiin ja ihmettelin, miksei tarhoja oltu raivattu puhtaaksi. Siihen olikin hyvä syy: alue on viikinkien asuin/hautausaluetta ja yhtäkään kiveä ei saa siirtää. Hevosten tarhaamiseenkin oli pitänyt hakea lupa. Turha siis kuvitella salaojituksien ja kankaiden vetoa.


SiitostammojaVauvelit reenaa!
Oli kiva nähdä kävelykone käytössä :)

Jokaisellahoitajalla oli oma käytävänsä ja sen hevoset hoidettavana.

Sisyfossin tilalla ihastelimme vierailijoille ja työntekijöille rakennettuja tiloja. Moderni vierastallirakennus oli kolme kerroksinen. Alimmassa kerroksessa oli talli ja varustetilat, keskimmäisessä tilassa makuuhuoneet ja sauna ja kolmannessa kerroksessa oli nykyaikainen ja mukava keittiö ja olohuone. Kolmannessa kerroksessa oli lisäksi taloa kiertävä parveke, josta olikin hyvä tutkailla lintuperspektiivistä koko tilaa. Toisessa kerroksessa oli muutama jännä yllätyskin. Suurista ikkunoista näki vierastalliin sisään ja saunan vieressä oli huone, jonka lattiassa oli suuri ammottava aukko. Aukon todellinen luonne paljastui meidän kävellessä toisia portaita pitkin alakertaa. Kyseessä oli siis putkiliukumäki, joka johti suoraan uima-altaaseen. Tottahan toki työntekijöillä pitää uima-allas ja kuntosali olla! Uima-allas oli varsin hauskasti toteutettu. Osa siitä nimittäin kiertää suuren ulkoterassin ympäri eli kesäaikaan voi uida myös ulkona terassin luona. 


Ihana mosaiikki <3

Jatkaessamme matkaa Söderbygårdin omistamalle toiselle kiinteistölle saimme nähdä vielä ene
mmän ylellisyyksiä. Vuosi sitten Sisyfossin omistajat ovat nimittäin ostaneet myös Wenngarnsin barokkipuiston. Puiston alueella on noin 75 rakennusta, mukaanlukien valtava vanha alkoholistiparantola ja linna. Linna ja sen puutarha olivat olleet hoitamattomia, mutta kiinteistöalan tuntevana, uudet omistajat kunnostivat sen. Nyt se on avoinna kaikille vieraille. Alkoholistiparantolasta on muutettu hotelli ja ravintola. Kyseisessä ravintolassa kävimme syömässäkin ja voin kyllä sanoa, että hyvää oli! Alue on kehittymässä kovaa vauhtia. Omistajat rakennuttavat linnan alaisille kukkuloille omakotitaloja ja paikalle on tulossa päiväkotikin. Mielenkiintoinen rakennusprojekti.

Alkoholiparantola


Linna


Linnan pääsisäänkäyntiLinnan barokkipuutarha vuosi sitten

Puutarha nyt
Linnaan oli tehty myös pieni elokuvateatteri

Ikivanha "keinuheppa"Linnan kappeli
Tutkimme linnaa ja sen ympäristöä kaikessa rauhassa, kunnes jatkoimme matkaa Lövstan tilalle. Kyseessä on Ruotsin maatalaousyliopiston (SLU) tutkimustila , jossa tutkitaan nautoja, sikoja ja lintuja. Tilalla keskitytään erityisesti lypsykarjaan ja siellä asustaakin noin 600 nautaa. Saimme ensin kuulla tilasta ja sen toiminnasta luentosalissa. Tämän jälkeen pääsimme kuitenkin näkemään navettoihin sisälle, mukavasti sisätiloista, katselutasanteiden ikkunoista. Siellähän niitä lemmuja sit oli. Normaalista poikkeavaa tilalla olivat karusellilypsyrobotti ja fistelilehmät. Toki tutkimustilalla oli muitakin tutkimukseen käytettäviä erikoisuuksia, kuten Maaningalta tutut rehunsyöntiä mittaavat rehukaukalot. 


Kännykkäkuva tutkimusaseman ilmakuvasta :D

Seuraavassa osassa kerron minkälaisen kaviouran näimme illalla ja miten loppureissu sujui. 

3 kommenttia:

 1. No aika hulppeeta, huikee toi uima-allas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja sitä piti sanomani, että kivoja kuvia oot ottanu! =)

   Poista
  2. Olisin halunnu mennä uimaan sinne altaaseen. Vesi oli niin ihanan lämmintä ja kuvittele kun voi vaan saunasta laskea mäkeä altaaseen. Ja sitten sisällä lämpimässä katella kuinka se oma polle voi vierastallissa :) Täytyy sanoa, että hienommalta nuo kaikki näytti livenä. Sumuinen sää ja kaikkien asioiden ihmettely yhtä aikaa tuotti haasteita kuvaukseen :D

   Poista