keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Alasimen kilinää

Hevosagrologi opiskelijoita ei säälitä. Ihanan pitkän loman jälkeen alkoi koulu heti kahdeksalta tiukan kengityskurssin merkeissä. Maanantaina ja tiistaina suuntasimme siis Kiuruvedelle, Hinkulaan (Hingunniemen hevosoppilaitokseen) kuuntelemaan teoriaa ja oppimaan käytännössä. Ekana päivänä saimme ensin 3 tunnin luennon ja sen jälkeen ihmettelimme 5 tuntia asioita käytännössä. Tutustuttiin erilaisiin välineisiin ja kenkiin. Taoimme kenkiä suoriksi uudelleen ja uudelleen. Muokkasimme etukengästä takakengän ja toisinpäin. Lopulta esille kaivettiin teurasjalkoja, joiden avulla harjoiteltiin kengän irroitusta ja takaisin laittoa. 

Kengityskurssin jälkeen piti tietty ajaa takaisin Iisalmeen ja käydä hoitamassa Elvis. Väsymyksestä huolimatta tehtiin koulutreeniä kentällä, joka sujuikin ihan kivasti. Alkuun oli tunne, että ei tästä mitään tuu. Elvis meinasi vaan hölkötellä menemään ja teki kehnoja siirtymisiä. Alkukankeuksien jälkeen löytyi sujuvuutta ja oikea laukkakin. Päivän jälkeen olin kotona vasta joskus kahdeksan aikaan.

Seuraava päivä alkoi yhtä aikaisin kuin edellinenkin. Auton raappaaminen vähän ennen aamu seitsemää pimeässä, purevassa viimassa ja yli 15 asteen pakkasessa ei hirveästi naurattanut. Tiistai päivänä ei teoriaa ollutkaan vaan kengitettiin koko 8 tuntia Huh huh! Voin kertoa, että jäseniä kolottaa ja mustelmiakin on useampia. Tosin me harjoiteltiin vielä aluksi teurasjaloilla. Itse olen vain silloin tällöin vinksallaan olevan kengän irroittanut, joten rutiinin hakeminen oli tärkeää. Tällä kertaa myös vuolimme ja sovitimme uusia kenkiä kavioihin. Tutkimme lisäksi pahan kaviokuumetapauksen kaviota. Varvas oli kasvanut ylipitkäksi, valkoviiva sisälsi mustaa pitsimäistä muutosta (merkki kuumeesta) ja kavioluu oli vetäytynyt taakse kärjelleen seisomaan. 

Siinä ne seisoo. Laitoin siis hevosen vasenta etusta.

Harjoitelujen jälkeen haettiin vielä ihan elävät hevoset harjoitteluun. Kolmen ryhmissä otimme kukin ryhmän hevoselta etukengät pois ja pistimme ne takaisin samoihin reikiin. Minua himpun verran kyllä jännitti. Tiedän mitä kaikkea kengityksessä voi möhliä ja pelkäsin tekeväni itse virheitä. Hyvin se kuitenkin sujui. Opetushevosemme "Rolle" oli kiltti (vaikkakin talon korkuinen). Naulat sujahtivat oikeisiin reikiin helposti ja kotkauksista tuli siistit. Vähän piti tietty mokailla ja kenkää irroitettaessa kavion kärjestä lohkesi pieni, heikko palanen. Harmitti, mutta onneksi siitä ei tullut mitään haittaa. 

r. Rosendorn "Rolle"

Kengitys on taitoa ja fysiikkaa vaativaa hommaa. Kengittäessä on pidettävä mielessä hevosen anatomia, osattava kengitystekniikat ja omata hevosmiestaitoa. Äkkinäiselle ja flunssaiselle kengitys on fyysisesti tosi rankkaa. Hiki nousi otsalle, posket punoitti, kädet ja jalat tärisivät. Suoraan sanottuna kengityksen jälkeen ei olisi jaksanut tehdä yhtään mitään. Tiistaina Elvis olikin vain Kikan perähevosena minun toipuessa kärryjen kyydissä. Elvis sai kuitenkin reippaan lenkin lähestulkoon hangessa kahlaten. Metsäteille on taas kertynyt melko paljon lunta.

Arjen haastavuus on kohdannut muiltakin osin kuin koulun osalta. Tiistaina palasin iltamyöhään autolleni enkä tiennyt ikeäkö vai nauraa. Joku oli vienyt siitä sivupeilin mennessään, kun auto oli päivän parkeerattuna kadun varteen. Tässä tulikin kivat sopat vakuutsyhtiöiden ja korjaamojen kanssa. Tänään käytin lisäksi Francco koiraa klinikalla, sillä se oli viikonloppuna satuttanut itsensä yksin kotona ollessaan ja ontui koko ajan pahemmin. Onneksi kyseessä on tainnut sittenkin olla vain paha venähdys ja tästä pitäisi selvitä kipulääkekuurilla. Tammikuu 2015 alkaa taas haasteiden kera, mutta jospa näistä taas selvitään.
Karua katsottavaa :(

2 kommenttia:

  1. Oi, vähän jännää et pääsit kengittämään! Ite olisin varmaan ihan kusi sukassa ku pelkäisin, et rampautan koko hevosparan :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tieto lisää tuskaa :D Kieltämättä kuumotti kengittää ekaa kertaa, kun tietää mitä kaikkea siinä voi mennä pieleen. Onneksi vielä harjoitellaan vasta, eikä tarvitse vuolla, sovittaa kenkää tai naulata uusiin reikiin (ainakaan yksin).

      Poista