maanantai 23. helmikuuta 2015

Poni ja sen purnukat

Heinä on hevosen perusrehu. Tässä näkyy taustalla olkipaali ja edustalla esikuivattua niittoheinää
Elviksen ruokinta on hiljattain muuttunut ja ajattelin, että voisin kerrankin tehdä ruokintapostauksen.
Hammasteknikko suositteli meitä jättämään kokonaisen kauran pois ruokinnasta, sillä Elvis ei vinon hampaan takia sitä juurikaan pureskele. Kaura menee suurin osin vain hevosen läpi, joka ei ole hyvä juttu. Meillähän oli ennen väkirehuina kaura + vanha tuttu Racing Progress täydennysrehu. Progress on kivennäisiä, vitamiinia ja valkuaista sisältävä rehu, joka on suunniteltu kalsium-fosfori-suhteeltaan tasapainottamaan kauraa. Kaurassahan kalsium-fosfori-suhde on hevoselle väärä.

Elvis on saanut väkirehuja varsin vähän. Se saa muuten helposti "pöllöilyenergiaa" ja liika väkirehu altistaa mahahaavalle, ähkylle, lannehalvaukselle jne... Heinä on hevosen tärkein rehu ja sitä Elvis saa syödä vapaasti tarpeensa mukaan. Elvis kun on tosi nirso ja helposti liikaa laihtuvaa tyyppiä eli vapaa heinä on oikeastaan ainoa keino pitää se lihoissa. Väkirehuja Elvis on nyt siis aiemmin saanut puoli litraa kauraa ja puoli litraa Progressia päivässä. Vähäinen Progress määrä ei riittänyt täyttämään kivennäis tarvetta, joten lisäksi on annettu desi Racing Mineralia.ADE-vitamiiniraetta

Rakkaat purnukat: Biotiini ja MSM

Valitettavasti Elviksen ruokintaan on vaikuttanut myös purnukoita rakastava kukkahattutäti (en myönnä mitään!). Kun ruunalla oli pari vuotta sitten märkänä syksynä vähän huonot kaviot on ruokintaan lisätty mitta biotiinia per päivä. Onhan arvon kukkahattutäti koulussakin oppinut ulkomaalaisista tutkimuksista, ettei kyseinen annostus biotiinia ole ainakaan haitaksi. Kaviot onkin nyt olleet hyvässä kunnossa ja harjakin voimistunut. Ja eihän se siihen vielä lopu! Vanha herra on näyttänyt kukkikselle merkkejä huonontuneesta karvanvaihdosta, joten Elvis saa pimeänä talvikautena kesäkarvan vaihtoon asti ADE-vitamiinikuuria. Rakeinen ADE onkin ollut hyvin maittavaa ja tänä vuonna vaikuttaisi siltä, että karva vaihtuu kesänahkaksi ennen juhannusta.

Lisäksi Elviksen hyllyyn on ilmestynyt MSM purkki. Tämänhän ostin oikeastaan koiraa varten, mutta kun se syö sitä niin vähän, että MSM ehtisi vanhentua ennen syöttöä. MSM:stä olen kuullut paljon hyvää ja ehkäpä se helpottaisi ruunan silloin tällöin naksuviin kintereisiin ja ylläpitää liikkeiden joustoa. Tai sitten sillä ei ole mitään vaikutusta - mene ja tiedä.Nyt ollaan kuitenkin siirrytty Racingin Senior täysrehuun, joka kyllä sekin on virallisesti vain täydennysrehu, sillä se on tarkoitettu täydentämään heinää. Kyseessä on nyt helposti pureskeltava, vatsalle hellä ja hyvin imeytyvä rehu. Siinä on myös huomioitu vanhan hevosen erilaiset kivennäistarpeet. Vanhalla hevosella fosforin imeytyminen heikkenee ensimmäisenä ja merkkittävissä määrin. Tämäkin on maistunut Elvikselle oikein hyvin. Rehun vaikutuksia en osaa vielä sanoa, sillä aikaa muutoksesta on vielä liian vähän. Elviksellä on toisaalta ollut nyt viime päivinä melko paljon pöllöilyenergiaa, mutta en tiedä johtuuko se hyvin imeytyneestä rehusta vai tuulisista päivistä.

Tällä hetkellä ruokintana on siis:
Vapaasti heinää
Aamulla: 0,5l Racing Senior
Illalla: 0,5l Racing Senior + mitta biotiinia + mitta MSM + kivennäinen
ja heitän vielä tähän aikaan vuodesta itse joukkoon tuota ADE-vitamiinia

Tässä iltasapuskat koossa. Isoin rae kivennäistä, pienin vitamiinia ja keskikokoinen Senioria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti