sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kentällä helppo C:n kiemuroita

Tällä hetkellä meillä ei ole kisoja tähtäimessä, mutta tulostin silti kouluohjelman tallille mukaan. Kouluohjelmaa harjoitellessa tulee usein tehtyä tasaisesti erilaisia harjoituksia molempiin kierroksiin. Samalla voi hoksata kehittämisen kohteita, kuten "Hupsis, eihän nää siirtymät niin helppoja olleetkaan". Raviohjelmaa ollaan nyt taivuteltu tarpeeksi kotona, joten siirryttiin astetta vaikeampaan helppo C:hen. Ollaan me kyllä ennenkin niitä harjoiteltu ja Elviksen kanssa oon tunnilla mennyt K.N. speciaaliakin. Viilattavaa silti riittää.

Tämän päivän harjoittelun aloitin maastakäsin työskentelemällä. Joonas tuli kaveriksini tallille ja toimi kuvaajana, joten pääsin katsomaan omaa työskentelyäni näin jälkeen päin. Oli jännä nähdä, että miltä se maastatyöskentelyn harjoittelu oikein näyttää. Ainakin huomasin, että parhaat pätkän tulivat harjoittelun keskivaiheilla. Loppuvaiheilla ehkä herpaannuin tai Elvis kyllästyi. Selkään noustuani kävelin vain kertaalleen kentän ympäri. Käytiin vain kulmissa tsekkaamassa sapelihammastiikereiden poissaolo ja ryhdyttiin sitten ravailemaan.

Tavoitteena siis, että hevonen seuraa pehmeästi tuntumaa

Tähän tarvittaisiin aktiivisempi takaosa ja itselläni ote lähempää kuolainta. Kuvat opettaa...

Tässä Elvis on myödännyt, mutta itse olen hukannut tuntuman oikeasta ohjasta hetkellisesti, aijai.Ravityöskentelyä aloittaessani olin tosi iloisesti yllättynyt. Elvis oli reipas, aktiivinen ja keskittynyt. Käynti maastakäsin taitaa olla tosi tehokasta! Pääsin heti tehokkaasti työskentelemään, vaikka toki alkuun tehtiin verryttelyä isoilla ympyröillä ja loivilla kaarilla. Verryttelyn jälkeen aloin tekemään rataa. Ravilla keskihalkaisijalle, pysähdys-ravi ja oikealle. Keskiympyrä, täyskaarto, keskiympyrä toiseen suuntaan ja taas täyskaarto. Sitten pari lävistäjää askeleen pidennyksellä, ravista seis, peruutus ja lävistäjä keskikäynnillä. Kuten jo sanoin, Elvis tuntui tosi kivalta ratsastaa. Minun ei tarvinnut patistella eteenpäin yhtään. Sain vain keskittyä taivuttamiseen, puolipidätteisiin jne. Töitä teettivät eniten tasainen taipumisaste keskiympyrällä ja keskikäynnin säilytys. Keskiympyrällä Elvis meinaa vähän lintsata ja kaatua taipumisen sijaan. Pienemmällä ympyrällä se joutuu keskittymään enemmän.

Tämä edeltävä osio tehtiin kahdesti, sillä noiden jälkeen oli vuorossa laukka osuus. Laukka nostettiin harjoitusravissa c-kirjaimesta. Ensin vasenta päädystä keskiympyrälle, uraa pitkin ja lävistäjälle. Ennen kulmaa taas harjoitusravi ja oikea laukka c:ssä. Oikeassa laukassa samalla lailla keskiympyrä ja uraa pitkin lävistäjälle. Ennen kulmaa otin takaisin raviin ja siitä ravailtiin lopputervehdykseen. Laukassa Elvis tuntui jopa vähän innostuvan. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä ainakin laukan rytmi parani ruunan ponnistaessa kunnolla. Lävistäjälle laukatessa se vähän yllättyi ja kulmaan laukkaaminen oli haastavaa. Väkisin en lähtenyt kulmaan nyt tunkemaan, vaan siirsin raviin etuajassa. Ravi olikin laukan jälkeen hyvin lennokasta :D Kiva välillä näinkin.

Ihanan innokas <3


Ohjelmien jälkeen annoin ruunan hengähtää pitkin ohjin käynnissä. Elviksellä olikin turkkinsa kanssa aika hiki auringon lämmittäessä ja se puhaltikin selvästi. Hengityksen vähän tasaannuttua siirryttiin vapaamuotoiseen ravailuun. Lopuksi annoin ohjaakin reilusti ravatessa, jotta ruuna vähän venyttäisi eteen-alas. Kivasti se hetkellisesti venyttikin ja ravi säilyi aktiivisena. Jouduin jopa äänellä ja istunnalla hidastamaan ravia, kun ruunalla meinasi välillä vauhti kiihtyä. Vauhdista huolimatta Elvis kuunteli istuntaa tarkoin. Sain sen pysähtymäänkin reippaasta ravista pelkästään tiukentamalla vatsalihakset ja istumalla syvemmälle. Voi kun se olisi aina noin kuuliaisena :)
Venyyyy

Huomenna on tarkoituksena lähteä taas maastoon rentoutumaan. Tänne pikkuiselle maastolenkille (noin parin kilsan lenkki?) onkin vasta ajettu hiekkaa, joten nyt uskaltaa mennä ilman että tarvitsee varoa kiviä, juurakoita ja monttuja. Tosin hiekkaa on sen verran paljon, että pohja on vielä pehmeä ja raskas. Ei ole tarvinnut pitkää pätkää ravata tai laukata kun Elvikselle on tullut hiki pintaan. Ainakin nyt kun on näin lämmin ilmakin ollut. Pehmeä hiekka toimii melkein kuin hankitreeninä. Pitää vaan kylmäillä huolellisesti jalkoja ja olla muutenkin maltti treenissä mukana, ettei jänteet ym. rasitu liikaa. Mutta ensi talveksi meillä on varmaan ihan huippupohjat maastoilla!

2 kommenttia:

  1. Ihana toi korvat tötteröllä -laukkakuva! =D Toi He C:2 on kyllä ihan mukava ohjelma. Meillä on tällä hetkellä treenin alla ja kisasuunnitelmissa vaan C:1:stä, joka on jotenkin paljon nihkeempi vaikka hyvin samantyyppinen onkin... Pienet erot vaikuttaa aika paljon siihen mikä mielikuva mistäkin ohjelmasta on :D Mut kiva että teillä on noi maastokuviot vähän valoisammat nyt sit kuitenkin!

    VastaaPoista
  2. Ihan kiva harjoitella eri kouluohjelmia huvikseenkin :) Nyt on tosiaan ainakin yksi pieni maastoreitti, jossa voi maastoilla mukavasti. Ihanaa! Pystyy ravailee ja laukkailee eikä tarvi pelätä rekkoja tai rallikuskeja. Tarpeeksi tullut jo huonoja kokemuksia välinpitämättömistä autoilijoista.

    VastaaPoista