lauantai 21. marraskuuta 2015

Pohdintaa loskasäässä

Iisalmessa on vihdoinkin kunnolla lunta. Huomiseksi luvattiin pikku pakkastakin, joten ehkä se talvi vihdoin tulee. Pidän nimittäin henkilökohtaisesti paljon enemmän talvesta, kuin loppusyksyn harmaudesta. Kuluneina viikkoina on ollut niin sateista, harmaata ja kuraista, ettei ole tehnyt ollenkaan mieli ottaa kuvia ja kirjoitella blogia. Mutta ei hätää! En minä kurjasta säästä huolimatta ole laiskotellut sisätiloissa. Elvis on kyllä saanut liikuntaa, kun pieni räkäisyyskin meni nopeasti ohi. :) Tosin tänään meillä jäi lenkki lyhyeksi, kun tuli niin kaameat tilsat. Lisäksi olen kiertänyt Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla tekemässä haastatteluja opparia varten. Mielenkiintoisia reissuja olivat!

Lunta ja hiekkaa kerääntyy

Elvis on siis liikkunut ihan tavalliseen tapaan. Vuoroin maastossa ja vuoroin kentällä. Ruuna tuntuu voivan hyvin ja liikkuu mielellään. Mutta olen havainnut erikoisen asian tänä syksynä. Elvis taitaa pelätä pimeää. Tiedän kyllä, että monet pitävät tälläistä väitettä ihan höpönlöpönä. Viimeaikaiset havainnot puhuvat kuitenkin pimeän pelon puolesta. Elvis on ollut esimerkiksi maastossa hermostunut jos olen käynyt siellä illan alkaessa jo hämärtää. Kentän valoissakin se on ollut pimeällä ihan erilainen kuin päivällä. Yhtenä iltana jouduin taluttelemaan sitä tovin aikaa, jotta ruuna alkoi edes vähän rentoutua. En nimittäin halunnut nousta selkään, kun Elviksen silmät pyörivät päässä, kuin hedelmäpelissä. Itse en pimeää pelkää, joten ihmettelin hevosen jännittyneisyyttä. Jännityksestä päästiin kuitenkin yli ja saatiin tehtyä mukavan onnistunut koulutreeni.Pimeän tullen on ilmaantunut myös vakavampi "oire". Olin yhden viikonlopun poissa Iisalmesta ja palattuani sunnuntai-iltana takaisin sain kuulla toiselta hevosenomistajalta, että Elvis on karannut kaksi kertaa viikonlopun aikana. Ruuna oli kuulemma illan tullen juossut sähkölangoista läpi ja tullut itse talliin. Olin suoraan sanottuna aika tyrmistynyt. Miten yli 20 vuotias hevonen yhtäkkiä alkaa karkailemaan? Miten sähköä kammoava hevonen voi yhtäkkiä rynnätä langoista läpi? Mikä sitä ahdistaa?

Olen yrittänyt etsiä syytä outoon käytökseen ja tuttujen kanssa keskustellessa tuli esille monta mahdollista syytä. Pohdimme olisivatko tarhakaverit kiusanneet sitä tai olisiko se haistanut jonkin pedon. Pimeän pelkääminen sopisi myös näön heikkenemiseen. Vanhoilla hevosilla saattaa hämäränäkö huonontua ja silloin hevonen tietysti kokee itsensä turvattomaksi pimeässä. Huonontunut näkö selittäisi myös kompurointia ja puukasan säikähtämistä (joka ohitettiin edellisiltana hämärässä ilman mitään reaktiota). Koitin etsiä lisää tietoa tästä netin kautta, mutta huomasin ettei tietoa juurikaan löydy. Sen kuitenkin opin, ettei huonontunutta näköä voi välttämättä havaita silmästä päällepäin. Nyt tallilla tuntuu olevan taas rauha maassa, kun Elvis siirtyi kavereiden kanssa tarhaamaan lähemmäs tallia. Tarkkailen kuitenkin tilannetta ja otan varmaan yhteyttä eläinlääkäriin asiantuntijan mielipiteen saamiseksi. Hevoseton on huoleton ja niin edelleen...

3 kommenttia:

 1. Voi pappaa! (Hämärä)näön heikkeneminen iän myötä kuulostaa kyllä loogiselta selitykseltä tollaselle käytökselle, ainaki mun mielestä. Ymmärtäähän sen, kyllä varmasti olis itselläkin vähän turvaton olo kun ei näkiskään yhtä hyvin ku ennen. Ehkäpä siihen kummiski tottuu ainaki osittain, kun huomaa ettei mitään hätää olekaan vaikkei enää näekään niin kristallinkirkkaasti =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo karkaaminen kyllä säikäytti ja jokin syy sille on tietysti löydettävä. Huonontunut näkö voisi olla yksi selitys, vaikka toisaalta en sitä toivoisi. Jospa olen taas tehnyt liian hätäisiä päätelmiä ja lukenut "oireita" väärästä näkökulmasta.

   Poista
 2. Mun edellinen vuokrahevonen alkoi oireilla vähän samanlailla vanhuuttaan. Ennen sitä saattoi pitää vapaana käytävällä, mutta yht äkkiä se alkoi saamaan paniikki kohtauksia ja lähti peruuttamaan ihan holtittomasti. Samaa tapahtui myös ratsastaessa. Loppujen lopuksi se meni siihen että poni alkoi kaatumaan selkään noustessa jne :o En tiedä saatiinko oikeaa syytä koskaan selville, mutta jotain näköön liittyvää se varmaankin oli :(

  VastaaPoista