keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Kokeilussa action-kamera!

Ainahan sitä lapsi jonkun uuden lelun tarvitsee, eikö niin? Olen jo pitkään halunnut kypäräkameraa, sillä minusta olisi mukava tallentaa joitakin Elviksen kanssa tehtyjä seikkailuja. Tavallisen kameran kanssa en viitsi painella kiitoa, mutta action-kameran kanssa kuvaaminen onnistuisi haastavammissakin (kamala sana, onko tuo nyt edes oikein kirjoitettu...) tilanteissa. Mihinkään GoPro-kameraan mulla ei ole kiinnostusta panostaa. Ensinnäkin se on liian kallis rikkoa, heh. Mutta satuin kaupassa törmäämään tarjouksessa olevaan kameraan ja pitihän se sitten mukaan ottaa :)Kyseessä on siis Denverin AC-5000W MK2 kamera. Sillä pitäisi saada ihan HD-tasoista kuvaa, mutta muokatessa laatu huononi. Mulla jäi varmaan joku asetus väärin. Heti en päässyt kameraa kokeilemaan, sillä minun piti erikseen tilata siihen parempi muistikortti. Kameran mukana tuli kyllä jos jonkinlaista härpäkettä: on polkupyöräteline, kypärähihnat ja vyöhihna tai jotain sinnepäin. Tosin mikään niistä ei oikein sovellu ratsastuskäyttöön. Tähän testikuvailuun nappasin vanhasta otsalampusta hihnan kypärään kiinnittämistä varten. Hyvin se toimi hitaassa vauhdissa, mutta raviin lähtiessä kamera alkoi pomppimaan. Ei nyt ihan toiminut tämä oma patentti. Alla kuitenkin nähtävissä videota testikuvauksesta, viime sunnuntailta. Kuten näätte silloinkin maa oli vähän lumisen tapainen, mutta pohjat eivät olleet vielä jäässä.


Testipäivänä käytiin siis tuollainen 20 minuutin pyrähdys maastossa, kunnes totesin että parempi viedä kamera turvaan ennen kuin se tippuu/kastuu lumisateessa. Nakkasin kameran autooni ja jatkettiin sitten vielä toiset 20 minuuttia kentällä. Kenttä tosin oli jo alkanut jähmettymään, joten tehtiin paljon käyntiä ja käynti-ravi siirtymiä.

Sunnuntain jälkeen tänne saapuikin sitten enemän pakkasta. Nyt on sitten maa ihan koppurajäässä ja treenimahdollisuudet huonossa hapessa. Kentälle ei ole mitään järkeä mennä (epätasainen ja kivikova). Toissapäivänä kävin vain taluttelemassa ruunaa ja katsastamassa pohjien kuntoa. Eilen sitten yritin ratsastaa pellolla, jossa nurmi pehmensi alustaa. Vaan ompa se peltokin kova, eikä niin tasainenkaan. Ratsastin pellolla olevien urien suuntaisesti, jotta ruuna ei kompuroisi. Silti sillä pari kertaa lipsahti kavio uralla ja sen jälkeenhän Elvis oli sitä mieltä, ettei tässä voi mennä kuin varovasti sipsuttamalla. Muutaman kierroksen kävelin ja hölköttelin ruunan tarjotessa kovasti pientä nöpölaukkaa. Sitten totesin, että sipsuttelua järkevämpää on vaikka vain kävellä maastossa. Mentiikin sitten tuolle samaiselle metsätielle mikä videossa näkyy. Iloisena yllätyksenä huomasin, että naapuritallin pitäjä oli lanannut tietä niin ahkerasti, että se oli ihan tasainen ja pinnaltaan irtonainen. Huippu palvelu! Päästiin siis maastossa ravailemaan reippaastikin ja Elvis tuntui tykkäävän :)Liikutuksista nyt muihin asioihin. Elviksen muutto on ensinnäkin nyt vahvistettu ja sovittu. Ruuna muutta maanantaina 28.12. iltapäivällä. Uuden tallipaikan omistaja tulee itse hakemaan Elviksen.  Elvis pääsee ensin asumaan karsinaan ja omaan, valaistuun tarhaan poikalauman viereen. Itseasiassa Elvis saa kaksi tarhaa. Elviksen viereisessä tarhassa on nimittäin vapaan heinän tarjoilu, johon lauma päästetään päivällä muutamaksi tunniksi. Elvis saa sitten olla oman tarhan lisäksi vapaan heinän tarhassa aina kun lauma ei siellä ole. Aika luksusta :D Uskon, että Elvis tykkää tästä järjestelystä. Kaiken lisäksi Elviksen ulkoiluaika pidentyy, kun uudessa tallissa se pääsee pihalle jo kuuden aikaan aamulla ja tulee sisään seitsemältä illalla. Elvis saa nyt sitten ihan rauhassa sopeutua uuteen talliin ja tutustua aidan takana olevaan laumaan. Mikäli siltä näyttää, että Elvis sopii laumaan ja viihtyy pihatossa, niin se pääsee sitten asumaan poikalauman kanssa aktiivipihattoon. Tämä voi olla ajankohtaista ehkä vasta kuukausien päästä, riippuen ihan siitä, miten Elvis suhtautuu muuttoon.

Suhtautumisesta puheen ollen, minun täytyy nyt hehkuttaa miten upeasti Elvis nykyään suhtautuu suun tutkimiseen. Sain nyt hankittua hammasteknikon ohjeiden mukaisesti oman suunavaajan. Tarkoitus on nyt kerran viikossa kurkata suuhun ja puhdistaa diasteemat, mikäli niissä rehua on. Nyt olen pari kertaa suun avannut ja putsannut ja se on sujunut todella helposti! Olen antanut Elviksen olla vapaana pesarilla kun laitan avaajan päähän ja avaan suun rauhallisesti. Elvis on seissyt ihan paikoillaan, eikä ole yrittänytkään väistää. Sain eilen ihan rauhassa kokeilla kaikki hampaat ja putsata kolot. Olin niin onnellinen. Ihan niinkuin se kaikki tappelu olisi ollut vain pahaa unta. Ei enää rauhoituspiikkejä, silmien peittoa, pystyyn hyppimistä, huulipuristimia jne. Nyt saadaan suu pidettyä kunnossa hyvällä yhteistyöllä ja ilman epämukavuuksia.

Toinen käynnissä oleva projekti on viime postauksessa kertomani vesikuppiin uudelleen koulutus. Tarkoituksena on siis vastaehdollistaa Elvis tykkäämään kupista, jotta se uskaltaa painaa suhisevaa vettä juotavaksi. Olen ollut jumissa siinä, että ruuna kyllä juo kupista mutta ei paina siitä. Ajattelin lähteä lähestymään asiaa uudella tavalla. Opetan Elviksen ensin koskemaan kohteeseen (raipan nuppiin) ja siirrän sitten kosketuksen kuppiin ja kupin vesitappiin. Kuulostaako helpolta? Aikaahan tämä vie, mutta ei se mitään. Kyllä me joskus maaliin asti päästään. Nyt me ollaan siinä tilanteessa, että Elvis ymmärtää useimmissa tapauksissa koskea raipan nuppiin, sen ollessa minun edessäni, saadakseen porkkanan. Nyt pitää vaan vahvistaa toimintaa, jotta Elvis hoksaa aina koskea ensin nuppiin. Sen pitää oppia koskemaan siihen myös silloin kun se ei ole ihan lähellä. Myöhemmin siirrän nuppia aina lähemmäs vesikuppia ja yritän siirtää kosketuksen siihen. Onko teillä ollut tälläisiä hieman erilaisia koulutusprojekteja?

2 kommenttia:

  1. Jos tuossa Denverissä on sama kiinnitysmekanismi kuin GoProssa, suosittelen tällaista otsapantaa. Mulla on ISAWin actionkameraan juurikin tuollainen, ja kamera on pysynyt suht heilumatta vauhdikkaammassakin menossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole harmikseni samanlaista kiinnitysmekanismia Denverissä :( Tuossa Denverissä on vaan sellainen kierreruuvi mihin kiinnitetään. Pitää kyllä miettiä kumpi olisi kivempi: otsapanta vai valjaat. Kypärään kamera olisi ehkä helpompi laittaa, kuin että pitää pukea valjaita.

      Poista